Ovo su svi kriteriji da bi dobili 3250 kuna pomoći od Vlade! Onaj tko je previše otpuštao neće moći dobiti pomoć, morat će i dokazati da mu je pao promet više od 20 posto, treba isplaćivati punu plaću i ako pomoć primi za jedan mjesec, radnika ne smije otpustiti barem dva mjeseca –


Tvrtke i obrti koje žele Vladinu pomoć od 3250 kuna po radniku, morat će ispuniti čitav niz kriterija, a prvi novac će dobiti tek u travnju. Ministarstvo rada je donijelo kriterije i zahtjevi će se moći podnositi od ponedjeljka, a isplate će biti najkasnije do 15. travnja.


Na potporu imaju pravo svi koji su zatvoreni zbog odluke Stožera civilne zaštite.


Oni koji dobiju potporu, morat će bar još mjesec dana zadržati radnika. Dakle, ako je dobio potporu od 3250 kuna za maksimalna tri mjeseca, radnika ne smije otpustiti šest mjeseci. Ako otpusti radnika u tom razdoblju, treba vratiti potporu s kamatama.


Cijelo vrijeme poslodavac treba isplatiti ostatak plaće. Primjerice, ako radnik ima 6500 kuna neto plaću, poslodavac treba osigurati još 3250 kuna na Vladinu pomoć. Doprinose i porez na tu plaću , poslodavac neće morati plaćati također do tri mjeseca, ali oni dolaze na naplatu kasnije, a država ne želi otpisati ta davanja iako su to tražili poslodavci.


Od onih koji nisu zatvoreni odlukom države, kako bi dobili pomoć, poslodavci će u svom zahtjevu morati dokazati pad aktivnosti zbog pandemije. Jedan od uvjeta za potporu je da je poslovna aktivnost pala za 20 posto u odnosu na prošlu godinu za što će trebati podnijeti dokaz i izjavu. Pod poteškoće koje se priznaju za pomoć spada i pad prometa, otkazivanje rezervacija, događanja, otkazivanje poslovnih ugovora i narudžbi, nemogućnost isporuke gotovih roba i proizvoda, repromaterijala, nemogućnost narudžbi novih sirovina i materijala za rad.


Postoji i kriterij zaposlenosti. Poslodavci koji su imali pad zaposlenih od početka ožujka do 20. ožujka imaju pravo na potporu. Nadalje se kriteriji postrožavaju prema veličini tvrtke. Potporu neće dobiti mikro poslodavci do 10 radnika, ako su razdoblju od 20. ožujka do traženja zahtjeva, otpustili više od 40 posto radnika. Mali poduzetnik od 20. ožujka do podnošenja zahtjeva ne smije otpustiti više od 20 posto radnika, srednji poduzetnik više od 15 posto radnika, a veliki poduzetnik više od 10 posto radnika. U to ne spada istek ugovora, odlazak radnika u mirovinu ili ako je radnik skrivio svojim ponašanjem otkaz.


Sve ovo se odnosi i na radnike koji nisu zaposleni u punom radnom vremenu. Ako su zaposleni na pola radnog vremena, kriteriji su isti.


Veliki problem su imali obrtnici koji su ujedno i vlasnici i zaposlenici. Za direktore i članove uprava inače se ne može dobiti potpora, ali to se ne odnosi na sve one koji imaju manje od 10 zaposlenih.


Zahtjevi će se podnositi Zavodu za zapošljavanje, a poslodavac ima rok od osam dana da to prijavi.


Oni poslodavci koji već koriste poticaje za zapošljavanje moraju izabrati hoće li ih nastaviti koristiti ili staviti u mirovanje i koristiti samo novu mjeru.

profortis logo transparent

P(R)OGLEDAJTE OČIMA PROFORTISA

Ne poznajemo granice i nerješene  situacije. Sposobni smo u svakom trenutku pronaći za Vas najpovoljnije rješenje ...

    SILVER